Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг

Людина народжується і отримує в спадщину саме дороге – Батьківщину. Її не обирають, вона, як і мати – твоя доля. Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас.

22 січня День Соборності України, свято нашої держави. Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. В результаті ухвалення ІІІ-го Універсалу Української Національної Ради 7 листопада 1917 року була проголошена Українська Народна Республіка. Під впливом цих подій в жовтні 1918 року у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду та проголосили про створення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Тож одним із найважливіших завдань уряду було об'єднання усіх українських земель в одну державу. Але поки гетьман Павло Скоропадський володарював у Києві, ця мета була недосяжною. Ситуація змінилася, коли на зміну гетьманату до влади прийшла Директорія, яка прихильно поставилась до ідеї соборності. 1 грудня 1918 року в Фастові було підписано договір про наміри об'єднати населення і території УНР і ЗУНР в одну державу та призначено урочисте святкування на 22 січня 1919 року.

Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною державою. "Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну…». Прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, днем народження єдиної незалежної соборної держави.

Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність, знаменним етапом піднесення духу свободи став "живий ланцюг" між Києвом і Івано-Франківськом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки. День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України.

Про ці і інші події тих років можна почитати з матеріалів та книжок представлених на тематичній виставці, що функціонує в бібліотеці Ліцею № 4.

Соборність – це символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Валентина МИХАЦЬКА, бібліотекар І категорії

Кiлькiсть переглядiв: 55