День тих, хто вистояв. Не вистояв бетон.

20 січня Україна вшановує подвиг захисників Донецького аеропорту імені Прокоф’єва. Відповідний наказ про встановлення Дня вшанування захисників Донецького аеропорту ухвалили спільно Міністр оборони із Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Бої за Донецький аеропорттривали 242 дні. …Усе розпочалося близько 3-ї години ночі на 26 травня 2014 року, коли на територію аеропорту вдерлися близько 80-ти добре озброєних бойовиків так званої «ДНР», які висунули вимоги щодо виведення українських військових, що на той час охороняли внутрішній периметр ДАПу.

Спроби штурму донецького аеропорту терористами відтоді були регулярними, проте українські військові успішно їх відбивали. Вони утримували старий та новий термінали аеропорту, опорним пунктом українських сил було селищеПіски— через нього захисникам аеропорту поставляли провізію та боєприпаси, через нього здійснювалася ротація бійців. У цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки. Проросійські сили атакували аеропорт з прилеглогоКиївського районум.Донецьк, з територіїмонастиряна півдні та с.Спартакна сході. Аеропорт обстрілювали з артилерії, "Градів", мінометів і танків, працювали снайпери.

Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту— значних руйнувань зазнав старий термінал, після тривалих обстрілів впаладиспетчерська вежа. 45-метрова споруда була стратегічним об'єктом оборони летовища, яку утримували українські бійці. У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи— на фінальних етапах битви українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. Вцілілі захисники вийшли з термінала, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапила до полону. За даними Міноборони, за 8 місяців оборони у Донецькому аеропорту загинуло 97 оборонців, п’ятьох із них удостоєно найвищої державної нагороди “Герой України” посмертно. Ще троє військовослужбовців досі вважаються зниклими безвісти, майже 500 зазнали поранень.

"Кіборгами" українських військових назвали самі ж терористи, які були шоковані, що живі люди могли так довго і стійко боронити будови аеропорту. Вони вважали, що тільки роботи здатні вистояти в таких важких умовах. “За сталевий характер і безстрашність українських захисників Донецького аеропорту назвали “кіборгами”. На межі людських можливостей, під численними обстрілами та облогами ворога, вони до останнього утримували цей форпост. “Кіборги” вистояли, не витримав бетон…”,– зазначили у Міноборони.

Будь-яка подія сама по собі не відбувається… Подія – це в першу чергу люди, які її творять, які живуть у ній, і в ній же вмирають... Не менш важливими є і люди – носії пам’яті про подію, адже всім нам відома фраза про те, що «люди живуть доти, доки за них пам’ятають». МИ ПАМ’ЯТАЄМО. МИ НЕ ЗАБУДЕМО. МИ НЕ ПРОБАЧЕМО. СЛАВА ГЕРОЯМ! СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ...

Валентина МИХАЦЬКА, бібліотекар І категорії

Кiлькiсть переглядiв: 52