ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ В ЛІЦЕЇ № 4 ЗВЯГЕЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

З 24.04.2023 р. по 28.04.2023 р. у закладі проходив тиждень цивільного захисту. Кожен день розпочинався інформаційним дайджестом, під час якого доносилася важлива інформація щодо ситуації з безпеки дорожнього руху в Україні, пожежної, радіаційної та мінної безпеки. Щодня згідно плану проводилися тематичні виставки малюнків, ранкові зустрічі та виховні години у формі гри, інтерактивних занять, вікторин, квестів, конкурсів, проєктів, брейн-рингів тощо. Також протягом тижня ліцеїсти під керівництвом учителів фізичної культури брали участь у різних змаганнях та естафетах, долали смугу перешкод. Бібліотекарем закладу було організовано книжкові виставки відповідної тематики.

«Дорожня безпека» - тема першого дня. Цікавинкою була зустріч учнів з правоохоронцями Звягельського райвідділу. Поліцейські нагадали дітям про правила переходу проїжджої частини, розповіли про дорожні знаки та безпеку руху юних велосипедистів. Ліцеїсти мали змогу приміряти захисні обладунки поліцейських, роздивитися інше спеціальне спорядження, посидіти за кермом службового автомобіля, сфотографуватися та поставити запитання правоохоронцям.

День 2 був приурочений пожежній безпеці. Пізнавальною була зустріч учнів із працівником відділу з запобігання надзвичайних ситуацій Звягельського районного управління ГУ ДСНС України в Житомирській області, який продемонстрував навчальні мультфільми та відеоролики про важливість дотримання правил пожежної безпеки та відповів на запитання ліцеїстів. Учні 7-А класу побували на екскурсії в пожежно-рятувальній частині м. Звягеля, отримали інформацію про роботу пожежно-рятувальних автомобілів, та щоденну діяльність працівників пожежно-рятувальної справи. З ліцеїстами була проведена бесіда про необхідність дотримання вимог пожежної безпеки. Учні ознайомилися з основними видами вибухонебезпечних предметів та правилами поведінки при їх виявленні.

26 квітня 2023 року відзначалися 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, що стала найбільшою в історії катастрофою ядерної енергетики. Трагедія забрала життя сотень людей, завдала непоправної шкоди екології Європи. Саме тому третій день тижня цивільного захисту був приурочений темі «Радіаційна безпека». У цей день наголосили, що під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована ворогом. Станцію звільнено 31 березня 2022 р. В умовах війни важливо розуміти алгоритм дій у разі надзвичайних ситуацій, однією з яких є радіаційна загроза. Ворог неодноразово залякував та погрожував Україні ядерним ударом. Тому під час ранкових зустрічей та виховних годин класні керівники наголошували про дії при оповіщенні про радіаційну небезпеку, знайомили учнів із загальновійськовим захисним комплектом (ЗЗК), протигазом, провели виставку малюнків. Бібліотекар Валентина Михацька організувала книжкову виставку «Чорнобиль - біль і скорбота України».

Учні 3-Б класу ходили до пам’ятного знаку вшанування жертв Чорнобильської катастрофи, щоб віддати шану загиблим.

27 квітня 4 день ЦЗ у Ліцеї № 4 розпочався з інформаційного дайджесту про мінну безпеку, адже саме такою була його тематика. Реалії сьогодення диктують нові правила. Після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року проблема мін і вибухонебезпечних залишків війни набула виняткової гостроти. Діти є особливою групою ризику, адже цікавість чи неуважність можуть коштувати їм життя. Досить цікаво пройшла зустріч учнів із військовими, які наголосили на важливості обізнаності людей будь-якого віку із різновидами мін та вибухонебезпечними предметами. Відверта розмова спонукала учнів відповідальніше ставитися до власної безпеки.

В актовій залі ліцею пройшли практичні заняття за локаціями: «Накладання пов’язок», «Накладання шин», «Одягання протигаза», «Одягання ЗЗК (загальновійськового захисного комплекту)», «Розбирання та збирання автомата», «Демонстрація навчальної зброї». Проводилися змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки (відповідно до вимог та рекомендацій інструкцій з безпеки життєдіяльності).

Також було проведено онлайн-семінар з відповідальними за цивільний захист у закладах освіти Звягельської територіальної громади.

Директор Валентина СІЛЬВЕРТЮК поділилася практичним досвідом про алгоритми дій при різних надзвичайних ситуаціях, які виникали у закладі та відповіла на запитання присутніх.

Заступник директора з НВР Людмила МАКАРЧУК презентувала план заходів тижня ЦЗ та його реалізацію. Було представлено онлайн-клас безпеки, який був створений в рамках тематичного тижня. На завершення було запропоновано присутнім взяти участь у вікторині та перевірити свої знання з ЦЗ.

28 квітня 2023 року підведено підсумки тижня цивільного захисту на нараді при директору.

Презентація День Цивільного Захисту
Кiлькiсть переглядiв: 39