Інформаційна безпека сприяє збереженню суверенітету держави і психологічного здоров’я суспільства

Комусь із великих приписують вислів про те, що в XXI столітті війни вестимуться з допомогою телекамер, а не бомб і кулеметів. Україна нині повним ходом бере участь у своїй першій Вітчизняній війні, у якій доводиться оборонятися від всіх сучасних методів її ведення – зброї, економічних та інформаційних важелів впливу. Отож бойові дії розгортаються не тільки в окопах, а в інформаційному просторі держави. За його допомогою ворог намагається маніпулювати практично всім населенням, особливо молоддю.

Інформаційна війна - це нескінченний потік новин і повідомлень, глобальні емоційні атаки в соціальних мережах, і локальні бої в коментарях до блогів та форумів. Все це, за задумом, має впливати на громадянську позицію, політичні погляди і т. д. Щоправда, при цьому інформаційна війна відчутно руйнує психіку. Супутня шкода, так сказати. Під час тематичної виховної години на таку актуальну тему педагоги говорили з учнями про те, як вберегтися від наслідків для здоров’я від активних наступів через ЗМІ і соціальні мережі.

У четвер 25 вересня 2014 року в усіх класах нашої школи проходив тематичний урок на тему «Захист інформаційного суверенітету України та інформаційна безпека дітей та молоді». Вчителі аналізували вплив засобів комунікації не лише на формування громадянського суспільства, інтелектуальний розвиток молоді, оперативне отримання інформації про важливі події. Разом із тим заступник директора школи Кубашевич О.А., соціальний педагог Чачина С.В., психолог Колесник А.А., класні керівники застерігали учнів від негативного впливу соціальних мереж на державну, психологічну безпеку в суспільстві безпеку здоров’я та персональних даних користувачів мережі інтернет. Наставники радили як уберегтися від негативного впливу засобів масової інформації.

Конкретні поради :

- Варто пам'ятати про те, що йде інформаційна війна, відбувається нагнітання атмосфери. Тому, слід елементарно перевіряти новини, як погані, так і хороші. Робити це потрібно обов'язково, для того щоб більш-менш «орієнтуватися на місцевості» і не травмувати психіку даремно. Будь-яка інформація, що надходить, потребує перевірки з декількох джерел.

- Наступне важливе завдання - час від часу йти з умовної лінії фронту. Потрібно менше включатися в інформаційний потік, повернутися в реальне життя зі світу телесюжетів, репортажів і нескінченних коментарів у соцмережах, повернутися в «тут і зараз», зрозуміти, що людина вдома, у рідних стінах, переконатися, що наразі їй нічого не загрожує. Потім потрібно спробувати заспокоїтися, вимкнути «самонакрутку».

- Інформаційні атаки провокують тривожність, невизначеність, нервозність у суспільстві, тому варто триматися поруч із людьми, які можуть захистити, допомогти зберегти душевну рівновагу. Потрібно додавати в своє життя тепла, наприклад, емоційно «зігрітися», віддаючи бажане іншому. Варто, незважаючи на все, що відбувається, згадувати про ті речі, які радували раніше, приносили задоволення.

На будь-якій війні найвищою нагородою є не ордени і медалі, а життя. Завдання воєначальників - перемогти, завдання рядових учасників - вижити. Втім, у випадку інформаційної війни вижити означає зберегти максимально розсудливе, адекватне суспільство. Чи не це потрібно зараз Україні?

Прес - центр школи.

/Files/images/novini/nformatsyna_bezpeka_spriya_zberejennyu_suverentetu_derjavi____psihologchnogo_zdorovya__susplstva__/IMG_2904.JPG

/Files/images/novini/nformatsyna_bezpeka_spriya_zberejennyu_suverentetu_derjavi____psihologchnogo_zdorovya__susplstva__/DSCN2519.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 535