Баварія приймає українських школярів

У кожної сторінки шкільного життя свої герої, своя історія, зігріта вогнем любові й відданості.Вже 20 років тривають дружні взаємини між містечком Візентхайд, що у Баварії, та Новоградом-Волинським .

У рамках Програми партнерства на 2019-2020 роки до Німеччини була запрошена делегація з 13 українських школярів, учасників першого шкільного обміну Олександра Дебича та Ірини Назарової, учителів німецької мови Ліцею №4 на чолі з керівником закладу Сільвертюк В.А. та засновника цього обміну, учителя німецької мови Ліцею №1 Вітренка В.В. Двотижнева програма перебування у Візентхайді розпочалася з урочистостей, присвячених 20-й річниці партнерських відносин з Україною, гімназії інтернатного типу Штайгервальд та Ліцеями №1 та №4. Серед почесних гостей свята – представники баварського парламенту Флоріан Тьоппер та Барбара Беккер, консул України в Німеччині Дмитро Шевченко, президент молодіжних організацій Баварії Маттіас Факк. Усі вони зазначили про важливість саме таких зустрічей і візитів, під час яких наші діти більше дізнаються про звичаї та культуру країн-партнерів, сучасне життя молоді. І це не просто інформація з книжок чи передач - це їх особистий досвід, їх враження, які вони передають своїм співвітчизникам, популяризуючи таким чином свою країну загалом і місто зокрема. Важливою та результативною була в цій програмі обміну і зустріч двох керівників шкіл-партнерів Валентини Сільвертюк та Хільмара Кірха , яка підняла партнерські відносини на більш вищий щабель спілкування.

Цікавою була й тема проєкту, над якою працювали діти - «Українці в Німеччині, німці в Україні», в рамках якої були проведені змістовні заняття та незвичні зустрічі. Так, в містечку Шлюссельфельд, працює родина вихідців з України, які мають власну фітнес-студію. Українські вишиванки господарів, щирі відповіді на відверті запитання, секрети успіху та екскурсія фітнес-студією – таким зворушливим та цікавим було знайомство, а відтак і успішний початок роботи над темою. До того ж офіційний і водночас дружній прийом у очільника міста – бургомістра доктора Кнайєра – припав дітям до душі. А в баварському парламенті, який ми відвідали на запрошення представниці ХСС Барбари Беккер, діти відчули себе творцями майбутнього. Змістовний екскурс в історію баварського парламенту та його сучасну роботу, гра-моделювання прийняття законів, а також участь в прес-конференції стали мотивацією для вироблення активної громадської позиції в підлітків. Про можливість майбутньої кар’єри в Німеччині, а також опанування виробничих професій йшлося під час заняття з керівником Центру ремісників Баварії.

Захопливими та насиченими були також екскурсії, які діти та гості мали можливість відвідати разом зі своїми партнерами. Запам’ятався Бамберг, одне з небагатьох міст, яке вціліло під час війни. Його історичний центр внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Побували у незвичайному районі зі старими рибальськими будинками на берегах річки Реґніц – Маленькій Венеції. Відвідали Імператорський собор, заснований більше 1000 років тому, Нову Резиденцію, трояндовий сад і Старий придворний штат.

Неймовірно гарні враження залишив і Вюрцбург – старовинне містечко у Франконії. Опинившись на оглядовому майданчику фортеці Марієнберг, проводжаючи поглядом Майн, який петляє за містом серед виноградників, вивчаючи черепицю дахів і лабіринт вуличок старого міста, відчуваєш глибоке задоволення від подорожі. Прогулянка Старим мостом, що став візитною карткою міста, приголомшливі види Резиденції, затишні вулички і нескінченна зелень виноградників – ось те, що асоціюється з цим містом.

Вдалося учасникам пізнати і Мюнхен – місто, багате історією, культурними та музейними цінностями. Мюнхен– славетний своїми броварськими вміннями та вражаючими виставками у відомих музеях.Столиця Баварії має безліч красот, вартих уваги кожного. Марієнплатц - центральна площа Мюнхена, що розташована перед Ратушею, величезна пішохідна зона, в околицях якої можна побачити історичний ринок Віктуалієнмаркт, найбільший в Мюнхені собор Фрауенкірхе, а також оглядова вежа церкви Альте Петер, історична Мюнхенська резиденція – те з небагатьох, що вдалося відвідати в перший день перебування.

А чарівною пам’яткою Мюнхена – величезним палацовим комплексом Німфенбург- вдалося помилуватись наступного дня. У це місце можна просто закохатись. Це - один з найбільших королівських палаців Європи, розташований серед однієї з найкрасивіших паркових зон міста. Усі цікавинки готували для нас вчителі гімназії Мартіна Шенк ( керівник обміну), Рольф Баумгартен та Ельке Вагнер, докладаючи до цього серце й душу.

Тому зрозуміло, що прощальний вечір у гімназії був зворушливим, адже діти, які весь цей час проживали в німецьких родинах, разом працювали і подорожували ,отримали не лише колосальний досвід у побудові стосунків, покращили свої знання з німецької мови, а й знайшли нових друзів, з якими важко було розлучатися.

У межах проектуне втомлююся розповідати про дітей, які наважились взяти участь у програмі міжнародного шкільного обміну, щоб отримати новий досвід, враження, друзів, а ще – змінити Україну на краще.

Керівник обміну Тетеря А.М.

/Files/images/2019_novini/bavarya_priyma_ukranskih_shkolyarv_/IMG_20191013_123122.jpg/Files/images/2019_novini/bavarya_priyma_ukranskih_shkolyarv_/IMG_20191017_161940.jpg

/Files/images/2019_novini/bavarya_priyma_ukranskih_shkolyarv_/IMG_20191017_164009.jpg/Files/images/2019_novini/bavarya_priyma_ukranskih_shkolyarv_/IMG_20191017_150212.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 406