День української писемності та мови

Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він був письменником, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ".

Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає і сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.

Увазі здобувачів освіти в бібліотеці представлена тематична виставка книг в яких можна почитати про складний та тернистий шлях української мови до її визнання і становлення, дізнатися багато нового з історії її виникнення, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності.

Пригадаємо геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову» а давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Саме в розмові людина виявляє свою приналежність до певної культури.

Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання!

Вчімо українську та шануймо її!

Валентина МИХАЦЬКА, бібліотекар І категорії

Кiлькiсть переглядiв: 33