ВІДКРИЙ СВІТ ВОЛОНТЕРСТВА

5 грудня світ відзначає Міжнародний день волонтера. Для того, щоб вшанувати людей, які пожертвували собою задля допомоги іншим, розповісти про їх щоденний подвиг та нагадати про те що кожен з нас може докласти свою часточку допомоги до спільної справи і зробити наше життя кращим, в бібліотеці Ліцею № 4 організовано книжкову виставку, а для ліцеїстів 3-Б кл провели виховну годину. Діти познайомились з поняттям «волонтер», дізналися про історію виникнення волонтерства, роком якого вважається 1859. Тоді французький письменник-журналіст Анрі Дюнан, вражений картинами битви при Сольферино, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям.Принципами, сформульованими Дюнаном, керуються сьогодні волонтерські організації у всьому світі.

Серед відомих нам українців, що творили добрі справи безкорисливо, виділяються Костянтин Острозький – київський воєвода, князь, який за власні кошти відкрив перші школи, підтримував дітей-сиріт. Гетьмани Петро Сагайдачний і Іван Мазепа у 1702 році на благодійні кошти звели новий великий корпус Києво-Могилянської академії. Михайло Грушевський – видатний український історик, на власні кошти заснував у Києві школу, в якій діти мали змогу навчатися рідною українською мовою.

Продовжують їхню справу і сучасні благодійники–громадські діячі, лідери думок, медійні особи та просто небайдужі, що вміють повести за собою: Юрій Бірюков, Сергій Притула, Наталя Юсупова, Тетяна Ричкова, Армен Нікогосян та багато інших.

Діти переглянули відео про життєвий шлях великих волонтерів – Матері Терези, Ніка Войчича, сучасних волонтерів російсько-української війни.

Нелегка доля випала Україні у XXI столітті. З початком військових дій сьогодні ж кожен другий українець – волонтер. Ліцеїсти закладу у важкі для країни часи теж не могли бути осторонь. Їх діяльність є різноплановою: це і збір необхідних теплих речей, медикаментів, продуктів харчування для військових, плетіння маскувальних сіток, виготовлення оберегів та написання листів солдатам, проведення благодійних ярмарків та багато іншого.

Волонтерська діяльність має неоціненне значення, тільки добро збереже чарівний світ нашої рідної землі. На ньому тримається все людство! Не будьмо байдужими. Одна добра справа для кожного з нас – дрібничка, а для когось – мрія, цілий світ…

/Files/images/2023-2024_nr/322.jpg

Валентина Михацька, бібліотекар І категорії

Кiлькiсть переглядiв: 26