Тарас Шевченко – славетний син України

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. 9 березня ми вшановуємо видатного сина українського народу Тараса Шевченка – великого митця, його незліченну творчість як поета та художника.

Бібліотека Ліцею № 4 запрошує ознайомитися з книжковою виставкою книг про життя і творчість поета «Учітеся, читайте, і свого не цурайтеся, і чужого навчайтесь».

Шевченка називають співцем жіночої долі. Про жіночу долю в творчості Шевченка розмовляли з ліцеїстами 10-А на виховній годині «Живе під сонцем любові Шевченкова весна…». Це і дівчина-покритка, і наймичка, і вдова, і панночки, і мати, що народила кріпака, – образи жінок-українок, які в поезії Шевченка злилися в великий багатостраждальний образ України-матері.

Ліцеїстам 3-А кл. на ранковій зустрічі бібліотекар запропонувала послухати історію про Тарасову вербу. Багато в Україні особливих дерев з незвичайними історіями. Однак є серед них найулюбленіші, найбільш значущі та дорогі. Такою є і Тарасова верба, нащадок тієї, що колись, на далекому півострові Мангишлак, у засланні посадив Шевченко. Муштра, душевний біль, фізичні й моральні знущання забувалися під кроною того священного дерева. Щоденникові записи поет майже завжди закінчував словами про його улюблену вербиченьку. Під нею він читав, мріяв, думав, створював малюнки та згадував рідні серцю краєвиди…

«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа». Його творчість живе у кожному з нас.

Валентина МИХАЦЬКА

/Files/images/2023-2024_nr/taras_shevchenko__slavetniy_sin_ukrani/10-а.jpg/Files/images/2023-2024_nr/taras_shevchenko__slavetniy_sin_ukrani/3-а.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 21