Практичне заняття з основ правознавства

Нещодавно учні 9-А класу ліцею №4 взяли участь у практичному занятті з основ правознавства «Як діяти, якщо дитина потребує захисту. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування». Епіграфом заняття стали слова «Зрілість суспільства визначається ставленням до дітей» та «Ми відповідальні за тих, кого народили». Виконуючи завдання математичної розминки та шукаючи і виправляючи помилки у реченнях, дев’ятикласники пригадали норми сімейного законодавства України щодо взаємних прав і обов’язків батьків та дітей, наслідки неналежного виконання батьками своїх обов’язків.

Вчителька Чачина С.В. запропонувала дітям переглянути уривки з фільму відомого режисера Ролана Бикова «Я туди більше не повернусь». Працюючи в групах, на прикладах певних життєвих ситуацій учні аналізували дотримання прав неповнолітніх в Україні, досліджували як Сімейний кодекс та Закон України про охорону дитинства захищає тих із них, які потрапили у складні життєві обставини, куди можна звернутися за захистом порушених прав.

За допомогою групової роботи дев’ятикласники також дізнавалися про особливості таких форм влаштування дітей, позбавлених батьківського піклуванняяк усиновлення, опіка, піклування, патронат, прийомна родина. Про те, як живеться вихованцям дитячого будинку сімейного типу, розповіла одноліткам Марина Щавлінська із паралельного класу. Батьки дівчини подарували свою турботу та сімейний затишок 7 діткам, позбавлених батьківського піклування.

Дізнавшись від вчительки про місцевий Будинок Маляти, діти вирішили надати його вихованцям посильну благодійну допомогу. Ліцеїсти розмірковували про те,що слід зробити в Україні, щоби ставало менше сиріт та позбавлених батьківського піклування дітей, виконували роль юридичних консультантів під час розв’язання правових задач.

Піл час практичного заняття вчителька формувала логічну, юридично-мовленнєву та інформаційно-правову предметні компетентності, розвивала навички роботи з джерелами правової інформації.

/Files/images/2020_novini/praktichne_zanyattya_z_osnov_pravoznavstva/20200227_094221.jpg/Files/images/2020_novini/praktichne_zanyattya_z_osnov_pravoznavstva/3.jpg/Files/images/2020_novini/praktichne_zanyattya_z_osnov_pravoznavstva/6.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 695